Hyppää pääsisältöön

Miellyttävä, mukava ja monikäyttöinen neulos – myös vaativaan käyttöön

Neulosten avulla vaatteisiin luodaan käyttömukavuutta, joustoa, lämpöä ja pehmeyttä. Neuloksiin saadaan myös vaativassa käytössä tarvittavia erikoisominaisuuksia, kuten palosuojausta tai kosteudensiirtoa. Vaativassa käytössä neulosten kestävyydellä on myös korkeat laatuvaatimukset ekologisuutta unohtamatta.

Mikä erottaa neuloksen kudotusta kankaasta? Ensimmäisenä on mainittava joustavuus. Neuloksen rakenteeseen ja olemukseen kuuluu, että silmukka välillä kasvaa ja välillä pienenee. Siitä syntyy käytössä mukava joustavuus.

– Neuloksilla on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta myös niitä haasteellisia ominaisuuksia. Neuloksen joustava ominaisuus on sekä hyve että haaste. Joustavuutta pitää pystyä hallitsemaan ja käsittelemään, toteaa Foxan neulosasiantuntija, projektipäällikkö Päivi Pajunen.

– Neuloksen kestävyys käytössä riippuu neuloksen rakenteesta, materiaalikoostumuksesta ja langan kehruutavasta. Työvaatekankaissa vaatimukset ovat paljon korkeammat kuin kuluttajatuotteissa, joissa tuttuja ongelmia ovat pilliintyminen eli nukkaantuminen ja pesussa kutistuminen. Polvipussi-ilmiö syntyy, kun silmukat eivät pienene venytyksen jälkeen takaisin.

Foxa kehittää kankaiden laadunvalvontaa jatkuvasti. Foxan omaan laboratorioon on ostettu hiljattain uusia testauslaitteita juuri neuloksille.

– Meidän tehtävämme on testaamalla varmistaa, että valmistuskumppaniemme oma laadunvalvonta toimii. Laboratorio on tärkeässä roolissa myös silloin, kun kehitämme uusia neuloksia, Päivi Pajunen kertoo.

Valtavat valikoimat neuloksia

Foxalla on yhteistyösopimus kahden suuren espanjalaisen neulosvalmistajan, Geisa Fabricsin ja Marina Textilin, kanssa. Näiden valmistajien valikoimista löytyy suuri määrä neuloksia erilaisiin käyttötarkoituksiin.

– Tämän lisäksi teemme tuotekehitys- ja valmistusyhteistyötä usean muun neulosvalmistajan kanssa. Monipuolisesta tehdasverkostosta löydämme jokaiselle asiakkaalle ja tarpeelle oikean tuotteen ja sopivimman valmistajan, toteaa Foxan neulosten hankinnasta vastaava Salla Hintsanen.

– Selvitämme aina mahdollisimman tarkasti, mitä asiakas vaatii ja odottaa neulokselta ja mikä on sen käyttötarkoitus.

Espanjalaista neulosvalmistajista Marina Textile on erikoistunut palosuojattuihin neuloksiin. Heidän tuotteensa ovat teknisiä ja erityiskäyttöön suunniteltuja.

– Marina Textileltä saa tilattua myös pieniä eriä, mikä mahdollistaa esimerkiksi neulokset halutussa omassa värissä, Hintsanen kuvailee.

Geisan valikoimissa on paljon erilaisia neuloksia niin vapaa-aikaan kuin työvaatetukseenkin. Valikoimista löytyy esimerkiksi neulosta, johon voi painaa oman kuvion. Lisäksi heidän valikoimissaan on paljon teknisiä neuloksia moninaisilla ominaisuuksilla, kuten kosteuden siirrolla, antistaattisena, viiltosuojalla tai hajuja neutraloivana. Ominaisuuksia voidaan myös yhdistellä samaan tuotteeseen.

– Geisan rakenteeltaan kolmiulotteisia neuloksia, niin sanottuja spacereitä, käytetään muun muassa repuissa ja kengissä pehmikkeenä ja hengityskerroksena. Samaa materiaalia käytetään myös luotiliiveissä pehmikkeenä ja parantamaan ilmankiertoa esimerkiksi liivin selkäosassa. Monipuolisilla spacereillä pystytään lisäämään lämmöneristävyyttä ilman, että vaatteen tai varusteen paino kasvaa.Tuotekehityksellä omaa ja toimivaa

Foxa kehittää neuloksia asiakkaiden moninaisiin ja yksilöllisiin tarpeisiin. Tuotekehitystyön tuloksena on syntynyt esimerkiksi Pohjois-Euroopan alueen armeijoille teknisiä neuloksia muun muassa tuubihuiviin, aluskerrastoon, lämpökerrastoon ja taistelupaitaan.

Terveydenhuollon sektorille Foxassa on kehitetty monipuolisia ja mukavia neuloksia potilaiden ja hoitajien vaatetukseen.

– Tuotekehitystyö lähtee luonnollisesti neuloksen käyttötarkoituksesta. Meillä on omassa verkostossa suuri määrä valmistavia tehtaita, joista me valitsemme kyseiselle kankaalle juuri sopivimman. Tehtaatkin ovat erikoistuneita ja jokaisella niillä on omat vahvuutensa, kertoo Foxan tuotekehityksestä vastaava Heli Sukki.

Asiakkailla voi olla neuloksille useita toiveita. Myös nämä huomioidaan tuotekehityksessä.

– Ekologisuus ja kuitujen kierrätettävyys ovat monelle tänä päivänä tärkeitä ominaisuuksia. Luonnollisesti tuotteille haetaan pitkää käyttöikää ja monikäyttöisyyttä. Pääsääntöisesti kehitämme neuloksemme niin, että ne kestävät myös korkeampia pesulämpötiloja ja laitospesua, kuvailee Heli Sukki.