Foxa etsii aktiivisesti käyttökohteita niin sanotuille T-laatuisille kankailleen. Uusia tuote- ja liiketoimintakonsepteja ideoitiin yhdessä kestävän kehityksen AMK-opiskelijoiden kanssa 'T-laatuisen kankaan toinen elämä´ -projektissa. Opintojakson yrityskumppanina toiminut Foxa Oy tarjosi kurssille mallikankaita, joiden jatkohyödyntämistä opiskelijat pohtivat työpareina ja pienryhmissä.
HAMK:n opiskelijat Janina Ojanen ja Saana Siivonen tarttuivat suosittuun vettä- ja tuultapitävään Foxshell Fleece M -kankaaseen, josta tavallisesti valmistetaan erilaisia työvaatteita. Janina ja Saana ideoivat oranssissa ja keltaisessa huomiovärissä loistaville kankaille uudenlaista kuosia heijastinväripainatuksella. Heidän suunnittelemassaan tyylikkäässä ulkoilutakissa liikkujan ei tarvitse pukea ylleen erillistä heijastinliiviä. Lämpimästä ja säänkestävästä kankaasta Janina ja Saana olivat suunnitelleet ulkoilutakin lisäksi pyörätuolin lämpöpussin.
Aino Seppälä, Jonna Starck ja Tanja Pirnes esittelivät Foxan T-laatuisille kankaille suunnittelemansa verkkokauppa-alustan. Opiskelijoiden ideoima Kangaskontti-niminen verkkokauppa osoittautui helppokäyttöiseksi, toiminnoiltaan selkeäksi ja ulkoasultaan kettumaisen pirteäksi. Verkkokauppa onkin kätevä tapa tavoittaa nykyistä laajempia asiakasryhmiä.
Venla Varjus ja Noora Kauhala keksivät Foxan alun perin Viron armeijan sadevaatteeseen kehittämälle Action Mistral Camo Print Green -kankaalle uuden elämän lasten leluina ja tarvikkeina. Venlan ja Nooran ideoimat tarppi, kevyet kankaiset rakennuspalikat ja tiipii innostavat lapsia rakentamaan majoja. Vedenpitävä ja hengittävä, erittäin kovaa kulutusta kestävä ja kuitenkin mukavan kevyt Action Mistral-kangas soveltuu mainiosti vauhdikkaisiin pihaleikkeihin säässä kuin säässä. Venlan ja Nooran konseptituotteet erottuvat markkinoilla edukseen, sillä kierrätysasioiden lisäksi ne edistävät lasten liikkumista erityisesti luonnossa.
Foxan 'T-laatuisen kankaan toinen elämä' -projekti oli osa Hämeen ammattikorkeakoulun sekä Savonia ja Metropolia ammattikorkeakoulujen yhteisiä kiertotalouden opintoja, joissa pureuduttiin globaaleihin kestävän kehityksen haasteisiin kiertotalousajattelua ja muotoilun menetelmiä hyödyntäen. Uusien tuote- ja liiketoimintakonseptien kehittämisen ohella opiskelijat mallinsivat projektitöissään Foxan teknisten kankaiden elinkaaren eri vaiheita. He myös pohtivat keinoja, joilla materiaalien elinkaarta voitaisiin eri toimijoiden avulla pidentää kiertotalousajattelun hengessä. Kankaissa ja niistä valmistetuissa tuotteissa tulisi esimerkiksi olla kattavat materiaalitiedot ja kierrätysohjeet, jotta tekstiilejä voitaisiin kierrätysvaiheessa tunnistaa helpommin ja uusiokäyttää nykyistä monipuolisemmin. Rikkinäisten tuotteiden korjauspalvelussa opiskelijat näkivät mahdollisuuksia uudenlaiseen liiketoimintaan.
Foxalaiset kiittävät oppilaitoksia sekä kurssin opettajia ja opiskelijoita hyvästä yhteistyöstä. Olemme ottaneet teidän mainioista ideoistanne kopin ja kehitystyö jatkuu!