Hoppa till huvudinnehåll

"I am not a robot" - Foxan ja Aalto-yliopiston yhteistyöllä kehitetty aurinkokennotekstiili antaa lisävirtaa työturvallisuuteen

Ihminen on mukavuudenhaluinen. Hän haluaa myös työtä tehdessään tuntea olonsa kuivaksi, lämpimäksi, mutta ei kuumaksi. Työtä tehdessä on tärkeää, että vaatteet eivät kiristä ja purista, vaan joustavat, kun polvet joustavat ja kun kädet käyvät ja selkä taipuu.



Tämän asian me olemme Foxalla jo ratkaisseet vaativiin käyttökohteisiin suunnitelluilla työvaatekankailla, jotka pitävät työntekijän olon kaikin puolen mukavana. Mutta voisiko työvaatteessa olla enemmänkin älyä? Voisiko työvaate tehdä jotain muutakin kuin suojata? Voisiko esimerkiksi työtakkiin laittaa aurinkokennoja ja saada siten takki itsessään tuottamaan virtaa? Tätä tutkimme ja testasimme yhdessä Aalto-yliopiston kanssa monialaisessa Sun-powered Textiles -projektissa.



Foxa oli mukana projektissa teknisten työvaatetekstiilien asiantuntijana. Meidän tehtävänämme oli toimittaa paljon erilaisia kangasnäytteitä Aalto-yliopistolle, jossa tutkijat yhdistelivät niitä eri aurinkokennoihin ja etsivät parhaita kangaskennoyhdistelmiä energiantuotannon kannalta. Samalla tuli tutkittua laajasti ilmiötä, jossa valo kulkee kankaiden läpi kennoille. Koko hankkeen jujuhan oli se, että aurinkokennot sijoiteltiin kankaan alle eikä päälle, kuten arkijärki sanoisi.



Kun sopivat kangaskennoyhdistelmät löytyivät, niin kennot laminoitiin kangaspaloihin, joita me Foxassa ihan urakalla pyykkäsimme ja testasimme. Sillä hyvät työvaatteet, myös älykkäät aurinkokennotekstiilit, pitää olla melko huolettomasti pestävissä ja huollettavissa. Hankkeessa mukana ollut Lindström Oy valmisti aurinkokennokankaista tyylikkäät työtakit, joita myös testattiin tositoimissa.



Aurinkokennotakki lisää työturvallisuutta



Kehityshankkeessa selvisi, että aurinkokennotakista saatava energia riittää tuottamaan virtaa esimerkiksi erilaisille vaatteisiin integroiduille antureille. Antureilla voidaan mitata käyttäjän ottamia askelia tai ympäristön olosuhteita. Lisäksi voidaan esimerkiksi paikantaa takin kantajan sijaintia.



Aurinkokennotakin ja siihen kytkettyjen erilaisten käyttäjää ja ympäristöä mittaavat anturien tehtävä voi siis olla työturvallisuuden edistäminen. Turvallisuutta lisää se, että antureita ei tarvitse muistaa ladata. Monen anturityypin virrankulutus on niin vähäistä, että se voidaan ladata jopa sisävalaistuksessa aurinkokennojen avulla.



Sun-powered Textiles -projektissa syntynyt hypisteltävä, kokeiltava ja testattava aurinkokennotakkiproto antoi tutkimuksen tekijöille monia vastauksia sen potentiaalisista käyttökohteista ja tutkimuksesta saatiin tuloksia, jotka hyödyttävät jatkossa niin tutkimusta kuin liiketoiminnallista tuotekehitystäkin.



I am not a robot. Palataan siis alkuun ja ihmisen mukavuudenhaluisuuteen. Harva ihminen haluaisi kulkea työpäivän yllään työvaate, jonka ulkopintaan on kiinnitetty kankeita ja tummanpuhuvia aurinkokennopaneeleja. Miettikää, millaista sellaisessa takissa olisi nostaa, taivuttaa ja kantaa! Mutta kun tekstiilit ja niiden tekijät ovat fiksuja, saadaan aikaiseksi älykäs ja mukava työtakki, jota ihmisen on mukava pitää ja kantaa. Tuntematta itseään kaikesta yllä olevasta älystä ja tekniikasta huolimatta robotiksi.



Projektin tuotoksena syntyi kirja, mikä on ladattavissa sähköisenä verkosta:



https://shop.aalto.fi/p/1810-sun-powered-textiles/



Lisätietoa projektista myös Aalto-yliopiston sivuilta:



https://www.aalto.fi/fi/muotoilun-laitos/aurinkopaneelilla-nakymattomasti-virtaa-alytekstiiliin/