Skip to main content

Uusi kangas syntyy yhteistyössä asiakkaan kanssa

Foxalla on valikoimissaan satoja erilaisia kankaita monenlaisiin vaativiin käyttötarkoituksiin: armeijan käyttöön, työvaatteiksi ja ulkoiluun. Yhä useammin kankaita kehitetään yhteistyössä asiakkaan kanssa. Joskus tavoitteena on oma väri, joskus täysin uudet ominaisuudet.



Foxalla tehdään tuotekehitystä yleisimmin kahdesta eri lähtökohdasta. Foxan oma tuotekehitys pitää malliston ja tuotteet kilpailukykyisenä. Tästä esimerkkinä ekologiset kankaat, joiden eteen tehdään paljon tutkimus- ja kehitystyötä. Yhä useammin uusi kangas syntyy projektina yhdessä asiakkaan kanssa.



- Uuden kankaan kehittämisen lähtökohtana on jatkuvuus ja kannattavuus. Tuotekehitystä ei siis kannata lähteä tekemään pieniin eriin tai kertaluontoisiin eriin, toteaa Foxan tuotekehityksestä vastaava Heli Sukki.



Asiakkaan tarve uudelle kankaalle voi tulla toimintaympäristön muutoksesta tai vaikka brändi-ilmeen muutoksesta.



- Armeija on hyvä esimerkki siitä, miten sotilaiden vaatetuksen pitää vastata erilaisiin uusiin uhkiin, kuten vaikka kemiallisiin uhkiin. Ja kun teknologia kehittyy, myös vaatetuksen pitää kehittyä mukana. Esimerkiksi kankaiden kuvioita ja käytettäviä värikaineita on kehitetty niin, etteivät ne erotu pimeännäkölaitteilla.



Mikä onkaan uusi musta?



Uuden värin kehittäminen työvaatteisiin puolestaan on projektina pienimmästä päästä, mutta ei aina mitenkään yksinkertainen toteuttaa.



- Voisi ajatella, että uuden värin toteuttaminen on yksinkertainen juttu. Näin ei kuitenkaan ole, sillä värit näyttävät erilaisilta eri pinnoilla, kiiltävä ja mattapintainen heijastavat valoa eri lailla. Jos työvaate muodostuu kahdesta eri kankaasta, täytyy myös kehitystyö tehdä kahteen eri kankaaseen, kertoo Sukki.



Haluttu ja tavoiteltu väri voi tulla Foxan työpöydälle kangastilkkuna tai Pantone-värikoodina.



- Sininen väri on hankala, kun se yhdistetään peruskestävyyteen. Myös harmaan ja punaisen eri sävyt ovat vaativia, sillä vaihtoehtoja on paljon ja eri valoissa väri näyttää aina erilaiselta.



Ominaisuuksia älykkyyteen



Tuotekehitysprojekti aloitetaan aina Foxan malliston tutkimisella: Ovatko asiakkaan haluamat ominaisuudet jo olemassa jossain kankaissa?



- Suurissa kilpailutuksissa edessä on aika usein kokonaan uuden kankaan kehittäminen. Kilpailutukset voivat olla hyvinkin tarkkoja, niissä määritellään lujuuden lisäksi paino, tiheys tai jopa langan poikkileikkaus.



- Vapaamuotoisemmat projektit sen sijaan ovat vuoropuhelua asiakkaan kanssa. Usein päädytään muokkaamaan jotain olemassa olevaa kangasta, tuomaan siihen jotain uutta.



Tuotekehitysprojekti vie aikaa keskimäärin puolesta vuodesta vuoteen. Kankaasta kudotaan ja tarvittaessa painetaan koe-erät, jotka testataan sekä tehtaalla että Foxan omassa laboratoriossa. Osa testeistä tehdään ulkopuolisessa laboratoriossa. Lopulliset sertifiointitestaukset teetetään aina kolmannen osapuolen laboratoriossa.



Uusia ominaisuuksia kankaissa ovat lämmönsäätely, antibakteerisuus ja kosteuden siirto. Maailmalla on keksitty jo älykkäitä vaatteita, joissa hihat lyhenevät, kun tulee kuuma. Tulevaisuuden kankaat voivat kertoa, mikä on vaatteen kantajan vointi.



- Kaikkia kankaiden ominaisuuksia ei varmastikaan ole vielä keksitty. Sen puolesta paljon on vielä kehitystyötä jäljellä, Heli Sukki toteaa.